Vrijeme čitanja: 3 Minute
Hrana kuhana na pari posebno je nježna i podržava zdravu prehranu. Hrana će vam biti zahvalna ako je pripremite na ovaj način. Vitamini i arome optimalno će se sačuvati tijekom kuhanja na pari. Za početak ovog putovanja kuhanja na pari, dovoljna je jednostavna Whirlpool pećnica s funkcijom pare. Uz naše savjete postat ćete pravi stručnjak za kuhanje na pari.
Prednosti kuhanja na pari
Hrana kuhana na pari posebno je nježna i podržava zdravu prehranu. Hrana će vam biti zahvalna ako je pripremite na ovaj način. Vitamini i arome optimalno će se sačuvati tijekom kuhanja na pari. Za početak ovog putovanja kuhanja na pari, dovoljna je jednostavna Whirlpool pećnica s funkcijom pare. Uz naše savjete postat ćete pravi stručnjak za kuhanje na pari. Također je lakše pronaći optimalni trenutak kuhanja s parom kuhanja: prilikom kuhanja u vrućoj vodi, konzistencija brzo nestaje ako ste na trenutak ometeni. Kuhanje na pari je puno blaže s hranom. Brokula je sjajan primjer. Ona se ne prekuha kad se kuha na pari, zadržava svoju svježu zelenu boju, ostaje nevjerojatno aromatična, a istovremeno ima hrskavi zalogaj.
Okus mesa i ribe također je u skladu, a arome se optimalno razvijaju. Možete eliminirati višak kapljica dok koristite manje soli. Sol služi kao pojačivač okusa i često završava na tanjuru u velikim količinama kada se hrana potroši. S kuhanjem na pari, s druge strane, prirodni okusi hrane dolaze do izražaja i čine prekomjerni tretman soli nepotrebnim. I posljednje, ali ne najmanje bitno, kuhanje na pari također je ugodno za oko: boje hrane blistaju u svoj svojoj slavi. S pravom opremom možete istovremeno pariti i nekoliko namirnica u istom uređaju. To ne samo da vam štedi trud, već i vrijeme.
Kako funkcionira kuhanje na pari?
Osnovni princip parenja je jednostavan: voda se zagrijava dok ne prokuha. Rezultirajuća vodenom parom koja se diže i kuha hranu.
Konvencionalnim kuhanjem na paru jednostavno napunite malu količinu vode u tavi. Postavite hranu u kolunder ili košaru i stavite je preko vode. Ovdje je važan dobro zatvoreni poklopac. Jednom kada voda proključa, vodena para se diže i djeluje na hranu. Temperatura pare je 100° C. To se također naziva kuhanjem na pare pod normalnim tlakom.
U principu, možete koristiti osnovne prednosti kuhanja pare s komercijalno dostupnim loncem za kuhanje, uključujući umetke. S posebnim espress loncima možete stvoriti temperaturu od oko 120° C pod povećanim tlakom, što vam omogućuje brže kuhanje hrane. Ali tu počinju i mogućnosti kuhanja na pari.
Kuhanje na pari u kombinaciji s toplinom pećnice
Kombinirani uređaji za kuhanje na pari kombiniraju prednosti kuhanja na pari s prednostima pećnice. U pećnici se volumen značajno povećava u usporedbi s loncem, tako da veće količine hrane nisu problem. Čak je i više pare zbog kontroliranog okruženja.
Vaši omiljeni recepti uvijek dobivaju ukusan zaokret i transformiraju se u najbolju verziju sebe.
Također možete koristiti funkciju pare za odmrzavanje hrane, posebno nježno ili za sterilizaciju stvari poput dječjih boca, duda, ali i čaša za pripremu jogurta ili čuvanja hrane.
Zbog tople, vlažne klime, također možete pustiti da se tijesto optimalno diže. U kombiniranom radu pare s vrućim zrakom, peciva i kruh ispadnu jednako kao i meso i perad. Kruh je izvana hrskav, a iznutra lepršav, dok meso ostaje vrlo sočno.
Uživajte u kuhanju bez napora kod kuće zahvaljujući Whirlpool W Collection parne pećnice
Whirlpool W Collection pećnice omogućuju kuhanje s tri različite razine vlage, što pomaže prilagoditi postupak kuhanja kako bi se poboljšalo kuhanje različitih vrsta hrane. Visoka razina (75% pare) idealna je za osjetljivu pečenu ribu, srednja razinu (50% pare) osigurava nježno meso ili savršeno pečeno povrće, dok niska razina (25% pare) peče bolje kolače, keksiće i kruh.
To olakšava proizvodnju zdravih, pahuljastih, hrskavih peciva ili kuhanja cijele ribe do savršenstva.
Postoje i mikrovalne pećnice s funkcijom pare. Osobito su prikladne za pripremu manjeg obroka brzo, a opet nježno i zdravo.
Savjeti za kuhanje na pari
Kuhanje na pari nije magija i lako daje brze i dobre rezultate. Da biste izvukli najbolje iz svojeg uređaja ili kombiniranog uređaja, postoji nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih savjeta i trikova koje vam ovdje želimo podijeliti.
- Prilikom parenja obavezno izrežite sastojke na jednake komade, tako da se istovremeno kuhaju.
- Dajte svakoj hranu dovoljno prostora da se pari omogućujući ravnomjernu cirkulaciju između njih.
- Stavite malo juhe ili vina u lonac i dajte svojoj hrani poseban dodir. Čak će i samo kriška limuna ili naranče imati poseban učinak na vašu hranu. Nemojte koristiti juhu ili vino u loncu za kuhanje na pari, niti sol ili začine. Iskoristite nekoliko začinskih biljaka, ako je moguće.
- Eksperimentirajte s različitim začinskim biljem. Jednostavno stavite gomilu bilja u umetak za paru. Cirkulirajuća para apsorbira aromatske tvari i prenosi ih u vašu hranu.
- U principu, za kuhanje na pari ne treba ulje. Međutim, kako biste mogli optimalno apsorbirati vitamine topive u masti, poput vitamina A, D i E, svoju hranu s parom možete nadopuniti s malo visokokvalitetnog ulja.
- Treba obratiti pažnju prilikom otvaranja lonca jer vruća parka može opeći. Primjenjivo je koristiti rukavice ili držače za lonce prilikom otvaranja lonca. Ovako se štitite od vruće pare.
- Kuhanje na pari izvrsno je za ponovno zagrijavanje hrane. Hrana ostaje izvanredno sočna i ne suši se tako lako kao u konvencionalnoj pećnici.
Zaključak o kuhanju na pari
Kuhanje na pari korišteno je za pripremu hrane u drevnoj Kini prije više od 1000 godina. S nama se ova nježna metoda trenutno vraća u modu i, kao što je prikazano, s dobrim razlogom. Bilo u tavi, u mikrovalnoj pećnici ili u kombiniranoj pećnici: želimo vam puno zabavnog kuhanja i bon appétit!
Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.