Srećom, plodovi mora nisu poslastica samo ljeti. U ovoj brzoj juhi pronaći ćete škampe, mlade sipe, škarpine i male lignje. Sto nedostaje? Debela kriška prepečenog kruha za umočiti u ovu ukusnu toplu juhu.
Sastojci
- Vrlo svježa riba raznih vrsta (crvena riba, gambor, sipa, lignje, kozice) 1.500 kg
- Šafran 1/2 vrećice
- Celer 1 stabljika
- Mrkva Pola
- Poriluk mladi luk
- Komorač 1 komad
- Zrele i čvrste rajčice 4
- Peršin 1 veći prstohvat
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje 2 pune žlice
- Bijelo vino 1 čaša
- Sol i papar prema ukusu
Koraci
1. Očistite lignje i ribu; podijelite ih u dva dijela.
Repove kozica oljuštite, operite i ostavite sa strane.
Filetirajte i narežite ribu.
2. Rajčicama skinite koru i sjemenke, a pulpu nasjeckajte.
Očistite i narežite celer, poriluk, mrkvu i komorač.
3. Na ploču za kuhanje stavite lonac s 1 litrom vode, vino i sol, rajčice i povrće narezano na kockice.
4. Prokuhajte pa dodajte sipe i lignje, riblje odreske, škampe i šafran.
5. Pirjajte 15 minuta.
6. Sklonite s vatre, pospite nasjeckanim peršinom, malo mljevenog papra i pokapajte uljem.
7. Poslužite toplo uz, po želji, kriške prepečenog kruha.